Arbetsförmedlingens jurister letar nu efter en snabb lösning. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Varselsamordnare stoppas av sekretess

Arbetsförmedlingens sekretessregler har satt stopp för regeringens varselsamordnare. Sekretessen har gjort att de personer som är utsedda att hitta åtgärder, inte får veta vilka företag som varslar. Och nu måste reglerna snabbt göras om.

– Det är ett problem att inte se helheten. Vi får veta vilka som varslar genom de pressmeddelanden som skickas ut men det finns ju andra företag som inte hör av sig på det sättet som jag i mitt fall i Östergötland inte har en aning om, säger Jan Owe-Larsson, varselsamordnare i Östergötland.

Ni har helt enkelt fått lita på medieuppgifter?

– Ja, precis.

Det betyder att det skulle kunna vara företag som ni helt missar?

– Ja, visst, absolut, säger Jan Owe-Larsson.

Det var i slutet av november som regeringen utsåg ett antal landshövdingar och ordföranden i regionstyrelser till att samordna olika insatser i varselvågens spår. Men arbetet har alltså delvis stött på patrull i form av Arbetsförmedlingens sekretessregler.

När ett företag skickar in uppgifter om att man varslar anställda om uppsägning, så får myndigheten inte lämna de uppgifterna vidare, inte ens till samordnarna. Det gör det svårt att få en helhetsbild menar Jan Owe-Larsson.

– Om vi har flera uppgifter och ser vilka företag det är så kan vi ju se mönster och kan gå in och hjälpa till. Det är inte så att det har skett några skador, men det kan ju resultera i uteblivna åtgärder, säger Jan Owe-Larsson.

Enligt Arbetsförmedlingen är det flera av varselsamordnarna som reagerat och efter ett möte i början av veckan så har frågan nu lyfts upp på högsta nivå. Arbetsförmedlingens jurister letar efter en snabb lösning som till exempel att utvidga sekretesskretsen så att den även kan innefatta varselsamordnarna.

– Vi håller på att titta på om vi kan hitta en rutin för det, om vi kan hitta en hantering som gör att sekretessen inte försvinner i och med att vi lämnar ut information. Det tittar våra jurister på just nu. På något sätt ska vi se om det är möjligt, säger Jan-Olof Dahlgren, på Arbetsförmedlingen.

Och det ska helst ske inom några dagar?

– Ja, de vill ju ha informationen till sig så snabbt som möjligt så vår utgångspunkt är att försöka lösa det här så snabbt som möjligt. Sedan om det går att lösa på en dag eller två, det återstår att se, säger Jan-Olof Dahlgren.

Var det ingen som hade tänkt på det här tidigare?

– Hos oss har det alltid varit så under lång tid att varsel har vi fått in kontinuerligt under många, många år till Arbetsförmedlingen och de varslen har alltid varit sekretessbelagda eftersom de rör enskilda företags situation, säger Jan-Olof Dahlgren.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".