Stanislav Markelov
Moskva

Mördad människorättsadvokat begravs

I dag, fredag, begravs den ryske människorättsadvokaten Stanislav Markelov som sköts ned på öppen gata i Moskva i måndags. På torsdagskvällen samlades vänner och kollegor till den mördade advokaten i en mindre manifestation i centrala Moskva.

Det kanske inte ens var hundra personer som kom till Pusjkintorget i blåsten och det snöblandade regnet. Men många av dem som var där tillhör de främsta bland ryska människorättsaktivister och de flesta kände Stanislav Markelov personligen.

Förutom Markelov dog också den unga journalisten Anastasia Baburova vid attentatet i måndags. Hon befann sig intill advokaten och sköts troligen när hon försökte ingripa mot mördaren. 

Stanislav Markelov blev skjuten efter att ha hållit en presskonferens om ett uppmärksammat fall där den ryske officeren Jurij Budanov just släppts ur fängelse. Budanov dömdes efter många turer till tio års fängelse för mordet på en tjetjensk kvinna men frigavs ett drygt år före strafftidens slut.

Ändå finns det i dagsläget inget som säkert kan knyta mordet på Markelov till fallet Budanov. Advokaten var inblandad i så många känsliga rättsfall att det kan ha varit något helt annat som låg bakom.

Oleg Orlov på människorättsorganisationen Memorial kände Markelov väl och han säger att denne redan blivit svårt misshandlad en gång tidigare.

Förutom misshandeln blev han ständigt hotad via sms-meddelanden till mobilen, säger Oleg Orlov på Memorial angående sin mördade vän.

På Pusjkintorget fanns på tordagen också den internationellt prisbelönta tjetjenska människorättsaktivisten Natalia Estemirova, som samarbetat med Markelov i en rad uppmärksammade rättsfall.

Estemirova har just kommit till Moskva från Tjetjenien och hon berättar att efter mordet i måndags gick tusentals människor ut på gatorna i den tjetjenska regionhuvudstaden Grozny för att visa sin sorg och sin vrede.

Det var första gången på många år som människor i Tjetjenien bestämde sig för att offentligt säga sin mening, säger den tjetjenska människorättsaktivisten Natalia Estemirova som kommer att närvara vid Stanislav Markelovs begravning på fredagen.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".