Google överraskade marknaden

Det är mycket upp och ner just när det gäller kvartalsrapporterna från de stora teknikföretagen i USA. Efter Microsofts svaga rapport på torsdagen presenterade internetjätten Google ett starkt resultat som överraskade marknaden.

Diskussionens vågor gick höga i de amerikanska ekonomitvprogrammen när Googles överraskande positiva resultat skulle analyseras. Man undrar vad det är som pågår när det går så bra på en annars vikande internetreklammarknad, sa en av programledarna för CNBC när Google diskuterades.

Till skillnad från Microsoft, som inte alls lyckades leva upp till marknadens förväntningar i sin rapport tidigare igår, redovisade Google ett resultat som var bättre än förväntningarna.

Visserligen föll företagets vinst sista kvartalet förra året jämfört med samma period året före, men det var väntat eftersom företaget bland annat gjort stora nedskrivningar. Men när det gäller börsföretag så handlar det framförallt om att överträffa marknadens förväntningar, särskilt på börserna här i New York, och det var just var Google gjorde med sin rapport om en vinst på motsvarande 3,2 miljarder kronor.

Google, som äger den mest använda söksidan på internet, är ju ett ungt börsföretag och den pågående lågkonjunkturen är egentligen den första som företaget genomlever och i ljuset av det var många analytiker än mer imponerade av resultatet.

Det som höll upp resultatet var inte minst att reklam på internet, som är en stor del av Googles inkomster, gick överraskande bra. Men vissa analytiker menar att det kan bli kärvare för Google framöver eftersom konsumtionen fortsätter att minska och att säljföretag i takt med det inte kommer ha råd med lika mycket reklam.

Resultaten den gångna veckan från de stora datorrelaterade företagen har varit mycket ojämna, vilket förstås understryker osäkerheten på marknaden just nu, men också företagens olika förmåga att handskas med den pågående krisen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".