Webbsidor manar till självsvält

Mängder med hemsidor på nätet uppmanar till självsvält. Det är så kallade Pro-anorexi-sidor, eller Pro-Anas, som spridit sig världen över och försöker få fler att leva efter anorektiska förebilder. Anna har lidit av ätstörningar i över fem år. Sedan hon upptäckte sidorna mår hon bara sämre.

– Jag känner mig urusel när jag tittar på de här sidorna, samtidigt som jag fortsätter att titta på dem. Man tänker ''fan ta dig att du inte är lika duktig som dem och klarar av att bara äta 200 kalorier på en dag'', säger Anna.

Tips från tv

Det var genom ett tv-program som 20-åriga Anna fick reda på att Pro-Ana-sidor fanns. Söker man på nätet får man över 7 000 träffar på sidor som förespråkar anorexi. Här finns tips om hur du bäst lurar din familj och läkare, hur du kan tugga på isbitar eller använda laxermedel. Allt för att bli som ett skelett.

Kämpar med maten

Efter år av behandling kämpar Anna fortfarande med att äta. Hon går in på sidorna flera gånger om dagen, trots att hon vet att de bara får henne att må sämre. – Enligt dem är ju jag en fet ko, i stort sett. De är så många och de tycker samma sak och jag vet inte, jag har sådana enorma skuldkänslor, säger Anna.

Varningstexter

När man öppnar en sida möts man oftast av en varningstext. ''Läs inte det här om du inte lever med anorexi. Vi tar inget ansvar. Vi är inga offer'', står det. ''Vi har valt att leva så här''. I USA har en massiv kampanj drivits mot hemsidesleverantörer som förespråkar Pro-Ana-rörelsen. Men sidorna fortsätter att göras och har spridits världen över, även till Sverige.

Mår sämre

– Det är ju ganska knäckande, samtidigt som jag tvingar mig själv att titta på sidorna. För jag mår ju bara ännu sämre, det vet jag ju, säger Anna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista