Känner sig utslitna vid 60.

Bilarbetare vill ha pension vid 60

Det kan vara svårt för industriarbetare att jobba längre än till 60-65 års ålder. Det framgår av en doktorsavhandling av etnologen Björn Ohlsson, som har studerat hur äldre Volvoarbetare ser på sitt jobb. Ingen av de intervjuade var beredd att jobba kvar efter 65.

– De flesta av dem känner av det fysiska arbetet som de har haft under lång tid. Sedan är det en viss psykisk trötthet också. Framför allt när de har blivit äldre har de fått byta jobb ganska ofta, ofrivilligt när olika avdelningar har stängts och lagts ner. Man är styrd och kontrollerad och har väldigt lite inflytande över sitt arbetsliv, säger Björn Ohlsson.

Känslan av vanmakt blir särskilt tydlig nu när bortåt 2 000 arbetare på Volvo Personvagnar har tvingats lämna sitt arbete, menar Björn Ohlsson.

Brist på inflytande på jobbet har av LO pekats ut som en bidragande orsak till ökad stress och sämre arbetsmiljö. Samtidigt har Ekonomiekot berättat om kritik från forskare som menar att arbetare inom fordonsindustrins underleverantörer tvärtom har så stort inflytande på jobbet att det påverkar effektiviteten negativt.

Björn Ohlsson har djupintervjuat 16 Volvoarbetare som alla har jobbat minst 25 år på bilfabriken i Torslanda i Göteborg. Idag fredag försvarar han sin doktorsavhandling i etnologi, där en utgångspunkt för studien har varit att få reda på mer om hur verkstadsarbetare ser på debatten om eventuellt höjd pensionsålder. För dem som Björn Ohlsson har intervjuat är det uteslutet.

– Arbetarna själva vill helst gå i pension vid 60 ungefär och det har de också fått möjlighet till genom avgångspensioner. Företaget har ju också den attityden att de rationaliserar arbetet och då erbjuder avgångspension så de är inte heller så intresserade av att folk ska jobba till 65.

– Nuförtiden tycker de flesta att man ska ha några års tillvaro som frisk pensionär då man ska kunna resa lite och ägna sig åt sina fritidsintressen. Det tycker de här arbetarna också. Jobbar de till 65-67 då tror jag att många hinner bli sjuka innan dess. Det är i alla fall vad de själva befarar och är oroliga för, att bli sjuka innan eller när de går i pension, säger etnologen Björn Ohlsson.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Samarbete med SR Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".