1 av 2
Laurent Nkunda
2 av 2
klicka för grafik

Nkunda begärs utlämnad till Kongo

Kongolesiske rebelledaren Laurent Nkunda greps sent på torsdagskvällen i Rwanda. Nkunda var tidigare ledare för den största rebellgruppen som har upprätthållit striderna i östra Kongo de senaste åren. Han är efterlyst misstänkt för krigsbrott och kongolesiska myndigheter begär honom utlämnad. 

Nkunda kunde gripas i Rwanda, sent igår kväll, efter att hans trupper gjort ett kort motstånd, det bekräftas från båda sidor gränsen.

Nkunda, är som ledare för rebellrörelsen CNDP, misstänkt för krigsbrott, tortyr och våldtäkter, utförda av hans militärer. Själv hävdar han att han strider för folkgruppen tutsi och andra minoriteter i regionen. Men till stor del handlar konflikterna också om kontrollen över de stora mineralfyndigheter som finns i regionen och som också lett till spänningar mellan grannländerna Kongo och Rwanda.

Under de senaste månaderna har Nkundas trupper erövrat flera byar och städer i östra Kongo och var också nära att inta provinshuvudstaden Goma. Klart är att striderna har orsakat en humanitär katastrof och en flyktingsituation vars omfattning är svår att överblicka.

Gripandet är ett resultat av en gemensam militär offensiv från Kongo och Rwanda, som syftar till att få ett slut på striderna på kongolesisk mark och att driva ut stridande huturebeller ur landet.

Det sker efter internationella påtryckningar att få ett slut på striderna i östra Kongo som har pågått sen folkmordet på tutsier i Rwanda 1994. Men det internationella samfundet är samtidigt oroligt för hur styrkorna ska kunna drivas ut, utan risk att civila hamnar mellan striderna.

Nkundas rebellrörelse CNDP har under de senaste månaderna deltagit i fredssamtal som inte lett till någon lösning. Nu har rörelsen splittrats i två delar och den andra delen, som leds av Bosco Ntanganda har gått med på att lägga ner vapnen och låta milisen uppgå i den kongolesiska armén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".