Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Datafel bakom tågstopp i södra Sverige

Det var ett fel i samband med ett underhållsarbete av Banverkets datasystem, som stoppade tågtrafiken i stora delar av Sydsverige på torsdagen. Drygt 20 000 resenärer berördes när tågen stod stilla i flera timmar.

Det var strax före klockan fyra på torsdagseftermiddagen som banverkets dataskärmar för Sydsverige slocknade. Tågen fungerade egentligen, men trafikledningen hade inte längre kontroll över var tågen befann sig och tvingades därför stoppa trafiken i närmare tre timmar.

Ett 40-tal lokaltåg hos Skånetrafiken och runt 10 av SJ:s fjärrtåg drabbades.

Banverkets egen utredning visar nu att det var i samband med ett rutinarbete inför en uppgradering av datasystemet, som egentligen ska öka driftsäkerheten, som strömmen försvann. Exakt varför vet de inte ännu.

Men situationen försvårades av att den automatiska återstarten av trafikledningssystemet inte fungerade.

– Vi ser mycket allvarligt på de störningar som tågtrafiken drabbades av. Stora tågförseningar, inställda tåg och mycket stora konsekvenser både för resenärer och för godstrafiken, säger Jan-Åke Bergmark, Banverkets driftområdeschef i södra Sverige.

Men visar inte det på en stor sårbarhet i systemet?

– Jo det är så att de här systemen är naturligtvist känsliga. Det är också så att vi gör den här uppdateringen av systemet för att kunna möta ökad trafik. Vi gör den här riskanalyseringen och kollar att systemet fungerar när vi gör nödvändiga arbeten.

Runt 20 000 passagerare drabbades. Skånetrafiken, som berördes mest, har beslutat att kompensera sina pendlare, medan SJ bara betalar tillbaka biljetterna för resenärerna som aldrig klev på tåget. Den vanliga resegarantin omfattas för förseningar gäller däremot inte, säger biträdande presschefen Ulf Wallin.

Daniel Runqvist, Jönköping
daniel@rundqvist@sr.se

i samarbete med SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".