Hans Hoff, (S)

Dyr försäkring efter betalanmärkning

Många människor som fått en betalningsanmärkning drabbas också av att det blir dyrare att försäkra huset eller lägenheten. Det är orättvist och borde ändras, tycker Socialdemokraterna.

– Jag tycker inte att det är försäkringsmässigt okej att göra så. Risken för en brand, en vattenskada eller en trafikolycka kan inte öka bara för att man har en betalningsanmärkning, säger riksdagsmannen Hans Hoff.

Omkring en halv miljon svenskar har idag betalningsanmärkningar och kronofogden befarar att det kan bli fler de närmaste åren.

Den som har en betalningsanmärkning och vänder sig till försäkringsbolaget If för att teckna till exempel en hemförsäkring eller bilförsäkring kan få betala dubbelt så hög premie som andra gör.

Från försäkringsbolaget hävdar man att det är en ren riskbedömning som gör att premien blir högre.

– Gruppen personer med betalningsanmärkningar har dubbelt så många försäkringsskador som andra och får alltså dubbelt så mycket ersättning på sin försäkring som andra. Därför måste vi ta ut en högre premie av dem, säger Caroline Uluana, pressansvarig på If.

Men socialdemokraten och riksdagsmannen Hans Hoff håller inte med försäkringsbolaget If:

– Det är möjligt att försäkringsbolagen kan hävda det. Samtidigt finns det väldigt många människor som får det här helt oförskyllt. Försäkringskassan har till exempel haft väldigt svårt att betala ut bostadstillägg till pensionärer.

– Det är ungefär 10 000 pensionärer som har varit utan bostadstillägg i många månader och de riskerar då att få en betalningsanmärkning helt oförskyllt för att Försäkringskassan inte har klarat utbetalningarna. Om det då ska ligga till grund för att man ska få en högre försäkringspremie så kan det inte vara rätt enligt mitt sätt att se det, säger Hans Hoff.

Flera större försäkringsbolag resonerar som försäkringsbolaget If.

Konsumentverket har tittat på den här frågan och kommer under de närmaste dagarna att bestämma om man tänker gå vidare till Marknadsdomstolen för att få klarhet i om det strider mot försäkringslagstiftningen att ta ut högre premier på det här sättet.

Finansmarknadsminister Mats Odell, vill i dagsläget inte ta ställning i frågan. Han har tidigare sagt att han inte tycker att försäkringsbolagens verksamhet behöver regleras på annat sätt än vad som görs idag.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".