Utredare Stefan Reimer.

Nya regler för teleövervakning föreslås

Rättssäkerheten och skyddet för integriteten måste bli tydligare när polisen övervakar telefon- och internettrafik. Det slår polismetodutredningen fast i ett delbetänkande. Men utredaren föreslår också at det ska bli lättare för polisen att få ut identiteten på fildelare.

I dag krävs att ett misstänkt brott leder till fängelse för att polisen ska få ta reda på vem som äger ett visst telefonnummer eller ip-nummer.

– Det kan naturligtvis finnas sådana fall att polisen behöver kunna få möjlighet att utreda brott, även om det ligger på bötesnivå. Därför tar vi bort den nuvarande begränsningen till att man måste göra en egen bedömning av att det ligger över bötesnivån. Det innebär bland annat att polisen till exempel kan få möjlighet att utreda exempelvis trakasserier på internet, som ju förekommer i rätt stor utsträckning i dag, säger utredaren, chefsrådman Stefan Reimer.

Vad det handlar om är alltså möjligheten för polisen att enklare ta reda på vem som är innehavaren av en ip-adress eller ett telefonnummer. För att däremot ta del av hur ip-adressen eller telefonnumret används ska det i de flesta fall istället krävas domstolsbeslut. Därför hotas inte integriteten, enligt Stefan Reimer.

För syftet med utredningen är att öka rättssäkerheten och integritetsskyddet genom att framför allt förtydliga kraven på  vem som får fatta beslut vid övervakning, hur information får användas och hur den enskilde ska informeras.

Det innebär bland annat tydligare regler för hemlig teleövervakning. Enligt förslaget måste polisen ha beslut från domstol för att kunna få ut telefontrafik från teleoperatörer, något som inte behövs idag och som används i stor utsträckning. Även här handlar det om teletrafiken, inte innehållet i samtal eller sms.

Men polisen får också möjlighet till hemlig teleövervakning i fall där det inte finns någon skäligen misstänkt, utan domstolsbeslut. Om det inte handlar om en väldigt omfattande inhämtning av information räcker det med att undersökningsledaren eller åklagaren fattar beslut.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".