Barnen är värst drabbade av kriget. (Ingen av flickorna på bilden är med i Cecilia Uddéns reportage.) Foto: Ashraf Amra/Scanpix.

Psykiska skador störst i Gaza

De materiella skadorna i Gaza uppskattas till 15 miljarder kronor. 20 000 hus har förstörts och 100 000 människor är hemlösa. Men det är de psykiska skadorna som är störst. Hjälppersonal talar om en hel befolkning som är traumatiserad, och värst drabbade är som vanligt barnen.

Barnen här i flyktinglägret Shati strax utanför Gaza stad har fått en ny lekplats. Det är den sönderbombade polisstationens före detta väggar, tak och armeringsjärn som förvandlats till klätterställning.

Missilerna borrade så djupt ner i marken att stora sandhögar vispades upp. Barnen glider ner för sandbacken och rusar skrattande upp igen med den sortens mirakulösa humöråterhämtning som bara barn klarar av.

Men när jag frågar Heba i rosa kofta och jeanskjol, vad hon tycker om fred, säger hon.

– Jag gillar inte ordet fred. När de talar om fred är det alltid någon som dör, säger Heba.

En flicka som inte är med här och leker är Dalal Abu Aisheh. Hon sitter i mormors soffa och svarar sammanbitet när jag frågar vad som hände den där morgonen.

– Jag hade sovit över här hos mormor, hon väckte mig klockan fem på morgonen och berättade. Vårt hus var bombat. Mamma, pappa, mina två småbröder och min syster var döda. Jag är den enda som finns kvar.

Dalal berättar historien om och om igen utan att verka berörd, som om hjärtat stelnat av chocken och tårarna tagit slut. Hon berättar hur hon gick dit med mormor och hittade mammas blus i rasmassorna och så fortsätter hon.

– Varje natt drömmer jag att mamma lever och att pappa låst in sig och ligger och sover.

Dalal betraktar sin mormor som börjar gråta när hon talar om sin döda dotter och de små barnen.

– Tror ni att de sköt raketer mot Israel, frågar hon mig.

Men Dalal rör inte en min. De andra släktingarna i rummet börjar tala om henne i tredje person, om varför hon inte gråter, att hon inte behöver psykologisk hjälp. Hon är stark, vi hjälper henne att glömma.

Men Dalal själv säger bara:

– Jag förlåter dem aldrig.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".