Svårbotad gonorré växande fara

Könssjukdomen gonorré har blivit svårare att bota. Gonorrébakterien har blivit motståndskraftig mot den ena medicinen efter den andra och obehandlad gonorré kan få allvarliga konsekvenser.

– Gonorré kan bli en väldigt allvarlig sjukdom. Dels är det väl ett av de vanligaste skälen, men ändå ett av de viktigaste skälen till att människor kan bli sterila och inte få barn, både kvinnor och män men framför allt kvinnor, säger Anders Karlsson är överläkare och chef för Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm.

För några år sedan fanns det flera typer av mediciner som fungerade mot gonorré. Men idag är det sämre, 70 procent av gonokockstammarna i Sverige har blivit resistenta mot den traditionella medicineringen.

I dag är det egentligen bara en medicin, som ska injiceras, som fungerar helt. Och så finns det en i tablettform som fungerar ganska så bra.

Samtidigt fortsätter antalet patienter som får diagnosen gonorré att öka. Förra året rapporterades 721 fall i Sverige, en fördubbling på tio år.

En av anledningarna till att medicinerna inte fungerar lika bra längre är att det kan vara svårt att dosera mediciner rött, eller att läkaren medicinerar för en annan sjukdom - det är inte alltid som gonorrén syns - eller att det finns en okunskap.

– Det saknas en del kunskap om  att en gonorré i halsen till exempel ska behandlas på ett helt annat sätt än en gonorré i urinvägarna, säger Anders Karlsson på Venhälsan.

Det låter ju ganska allvarligt att det kan bli fel medicineringsdos?

– Ja, men man har ju sett, genom åren, just gonorré som att det är ganska enkelt behandlingsbart och inte varit uppmärksam på att de här resistenta bakterierna sprider sig, säger Venhälsans chef Anders Karlsson.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".