Karta över gasledningsprojektet. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Luckor i Nordstreams gasledningssvar

Det saknas fortfarande en del underlag i företaget Nordstreams ansökan om en att få bygga en gasledning genom Östersjön. Det framgår av en rapport från företaget, som nu har lämnats till regeringen.

När miljökonsekvensbeskrivningen var klar i höstas var det många svenska myndigheter som begärde kompletterande information. Nordstream har nu svarat, men redovisningen är ännu inte komplett.

Nordstream anser inte att det är möjligt att som Naturvårdsverket vill, skissa på en alternativ dragning av ledningen längre åt sydost, längre från de naturskyddade områdena Hoburgsbank och Norra Midsjöbanken.  Företaget anser att det skulle påverka andra naturintressen och också innebära större risk att komma i kontakt med dumpade stridsmedel.  

Ett orosmoment med den långa gasledningen är just riskerna med gammal ammunition eller sprängämnen, som ligger på havsbotten. Nordstream skriver att det finns åtminstone en mina precis i rörledningskorridoren, som kan vara explosiv. Den härstammar från första världskriget. 

Enligt Nordstream ska man spränga minan och de är nu i färd med att utarbeta en metod för minröjning.

Det råder osäkerhet om i vilken utsträckning gasledningen kan innebära ett hinder för inflödet av salt och syrerikt djupvatten från Kattegatt, livsviktigt bland annat för torskens överlevnad. 

Vädertjänsten SMHI anser att Nordstream i sin miljökonsekvensbeskrivning inte har gett något tillfredsställande svar på den frågan. Något svar kommer inte heller i den här redovisningen, men  Nordstream lovar komma med en uppdaterad rapport inom kort.

Om några veckor ska också Fiskeriverket få svar på om det kommer att vara möjligt att tråla ovanför gasledningen.  

Det fattas alltså fortfarande en del material för en komplett miljökonsekvensbeskrivning. Det blir regeringens sak att avgöra om miljökonsekvensbeskrivningen är tillräckligt bra för att man ska kunna godkänna den. När den är godkänd kommer den att gå ut i en bredare remiss.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".