SKL

Många kommuner kommer att gå back

Många kommuner kommer att gå med underskott i år, enligt Sveriges kommuneer och Landsting. På fredagen väntar de på de sista svaren på sin enkät för att få en bild över det pressade ekonomiska läget. Som Ekot tidigare berättat har det i Kalix gått så långt att kommunen tvingats låna pengar för att kunna betala ut löner till sina anställda.

– De signaler vi har fått när det gäller 2008 är ett femtiotal kommuner, och nu 2009-2010 är det så klart sannolikt att antalet kommuner kommer att öka, säger Herman Crespin, ekonom på SKL.

Det var i december som Kalix kommun tvingades använda sin checkkredit för att kunna betala ut lönerna i tid till jul. Jullönerna skulle ut innan skatteintäkter och statsbidrag kommit in och några reserver fanns inte att tillgå.

Herman Crespin på SKL har aldrig tidigare hört talas om att en kommun lånar pengar för att betala ut löner. Kalix har nu återställt krediten.

En kommun kan inte under en längre tid låna pengar för att klara sina löpande utgifter. Då är utgifterna större än inkomsterna och det bryter mot det lagstadgade balanskravet. En kommun får inte gå back i slutet av året men det är det alltså många som gör, säger Herman Crespin.

Sveriges Kommuner och Landsting krävde redan före jul ett stimulanspaket på elva miljarder kronor för att mildra konsekvenserna av lågkonjunkturen.

Samma krav på statliga pengar kommer nu från Kalix och flera andra enskilda kommuner. Men kommunminister Mats Odell säger till Ekot att nu gäller det att prioritera.

– Vi måste prioritera i staten så att våra resurser räcker under hela den här krisen. Kommunpolitikerna måste också prioritera. Man kan inte fortsätta med budgetar som var gjorda för högkonjunktur. Nu måste man ta ansvar och prioritera, säger kommunminister Mats Odell.

Anna Burén
anna.buren@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".