Kritik mot asylvård kan sluta i nytt avtal

Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot Flyktingmedicinskt centrum, som ingår i vårdkoncernen Avesina och bedriver vård för alla asylsökande i Stockholms län. Bland annat har provsvar förväxlats, med allvarliga konsekvenser som följd.

– Vi ser väldigt allvarligt på det från Socialstyrelsens sida. Det här är en utsatt grupp i vårt samhälle som är i ett kraftigt underläge, man kan inte språket, det finns ingen som för den här patientgruppens talan, säger chefen för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet, Staffan Blom.

Enligt socialstyrelsen som granskat vårdgivaren har vården varit så bristfällig att den utsatt patienter för stora risker och i vissa fall medfört skador i patienters hälsa.

Kritiken gäller bland annat att ett 70-tal patientjournaler innehållande prov- och remissvar, där majoriteten av personerna hade misstänkt tuberkulos, har blivit liggande ända upp till ett och ett halvt år innan de skickades ut till specialistklinik.

– De sjukdomar som det här rör sig om, tuberkulos, hiv, hepatit B, är potentiellt dödliga sjukdomar om man inte kommer under behandling, säger Staffan Blom.

Socialstyrelsen riktar också kritik mot Stockholms läns landsting för att de inte följt upp de avtal man haft med den privata vårdgivaren Avesina.

Enligt chefsläkaren Henrik Almkvist vid hälso- och sjukvårdsnämnden har landstinget varit medvetet om vissa brister, men är i dag förskräckt över dem som framkommit nu och säger att landstinget vill avsluta avtalet med vårdföretaget Avesina.

– Vi ser väldigt allvarlig på den här kritiken. Vi ser så pass allvarligt på det så att vi nu undersöker möjligheten att få en snabb uppsägning av det här avtalet.

Shori Zand som är vd på vårdföretaget Avesina ifrågasätter socialstyrelsens granskning på flera punkter. Hon är förvånad över att företaget inte fått möjlighet att förklara de eventuella missförstånd och misstag som begåtts. Hon säger att en förklaring till misstagen är problemen med att verifiera identiteten hos en asylsökande. Och att landstinget nu funderar på att säga upp avtalet kommenterar hon såhär.

– Det som det här rör sig om är isolerade händelser på en av de tre enheterna som vi driver och är mer relaterat till individnivå. Därför har jag väldigt svårt att tro att vår huvudman, utan att föra en dialog och granska det här djupare, bestämmer sig för att häva ett avtal, säger Avesinas vd Shori Zand.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".