Vanligt att läkare missar testa för hiv

Många läkare missar att hivtesta patienter trots att de har tydliga symptom på smittan. Därmed sätts diagnosen senare och fler patienter dör i onödan av aids. Det visar en studie från landets största hivklinik, vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– De är helt enkelt missade ifrån sjukvården, man har inte erbjudits test i den omfattning som skulle vara önskvärt, säger Veronica Svedhem Johansson, överläkare på sjukhuset.

Antalet hivsmittade ökar, och det dröjer länge innan ett test slår fast det i en diagnos. Så har tendensen sett ut de senaste åren för hela Europa, berättar Veronica Svedhem Johansson. Här på landets största hivklinik kunde man i våras slå fast att en fjärdedel av de som nydiagnostiserats med hiv på kliniken 2007 redan hade utvecklat aids. Det skriver tidningen Dagens Medicin.

Nu har man undersökt de drygt 80 patienternas tidigare kontakter med vården och upptäckt att många fått diagnos tidigare med sjukdomar där läkare borde testa för hiv, men där hela 40 procent inte gjort det.

– Inom de sista tre åren hade de fått diagnosen. Och då vet vi att det finns ett mycket starkt samband mellan de här sjukdomarna och hiv. Så att en test av hiv skulle ha varit en självklarhet, säger Veronica Svedhem Johansson.

Enligt Veronica Svedhem Johansson är dödligheten hos de som får diagnosen sent tolv gånger så stor jämfört med den som upptäcker sjukdomen tidigare. Samtidigt som det innebär en större spridning av viruset som blir mer smittsamt ju mer tiden går.

Även om en anledning till uteblivna hivtest är att läkare har dåliga kunskaper om sjukdomen, så kan det också bero på en rädsla för testet. Eftersom det finns starka, negativa föreställningar om sjukdomen i samhället. Det säger Inger Forsgren, ordförande vid patientorganisationen Hiv-Sverige.

– För att har du hiv då klassas du direkt som intravenös missbrukare eller homosexuell. Och då har vissa läkare kanske svårt att fråga om man vill ta ett hiv-test. Men jag tror inte det är hela problemet, utan många människor förstår inte att det är en så allvarlig sjukdom, säger Inger Forsgren.

Tillsammans med Socialstyrelsen ska hivkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, tillsammans med nio andra kliniker i landet, nu göra en nationell studie för att bättre peka ut var det egentligen brister, säger Veronica Svedhem Johansson.

– Är det så att det skulle vara bristande kunskap eller uppmärksamhet hos kollegorna då tror jag att det kan vara ganska lätt att komma åt det, säger Veronica Svedhem Johansson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".