Obama på möte i Vita Huset
USA

Skattepengar får gå till abortrådgivning

USA:s president Barack Obama har fattat beslut om att amerikanska biståndsorganisationer i utlandet ska kunna få statliga bidrag, även om de sysslar med abortrådgivning. Därmed rivs Bush-administrationens gamla regel upp. En regel som kallas ”the gag rule”, munkavleregeln.

Från och med nu ska amerikanska biståndspengar kunna användas för att informera om aborter, eller för att utföra lagliga aborter i utvecklingsländer, till exempel i Afrika.

Den omdebatterade abortfrågan har varit en följetong för amerikanska biståndsorganisationer.

Det var den republikanske presidenten Ronald Reagan som införde reglerna första gången 1984, när han beslutade att dra in allt bistånd till hjälporganisationer som utförde, eller ens diskuterade aborter.

Skattepengar ska inte användas för att förespråka abort, menade Reagan.

Kritikerna döpte om beslutet till ”the gag rule”, munkavleregeln.

De menade att yttrandefriheten var hotad i och med att de hindrades tala fritt om aborter, även i lägen då kvinnors hälsa hotades.

Regelsystemet har sedan ändrats flera gånger, beroende på politisk ledning i USA. Demokraten Bill Clinton rev upp reglerna, de återinfördes av republikanen George Bush 2001, och med sitt undertecknande igårkväll så ändrar president Barack Obama policyn igen.

Från och med nu kan amerikanska skattemedel användas även till abortkliniker i utlandet.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".