Michael Treschow

Inga lönehöjningar för toppchefer

Trots att över 40 000 anställda i de börsnoterade bolagen har varslats om uppsägning under hösten kommer toppcheferna ändå att få ut sina bonusar. Däremot finns flera tecken på att det inte blir några löneökningar. Det gäller till exempel Ericsson.

– Beslutet är att vi jobbar på att frysa lönerna för topparna, säger Michael Treschow, styrelseordförande i Ericsson.

Hur länge då?

– Det finns ingen bortre gräns. Nu är det nödvändigt att göra det så fort som möjligt.

Däremot finns inget beslut om att stoppa bonusprogrammen inom Ericsson enligt Michael Treschow.

Ericsson verkar inte vara ensamma om att gå in för linjen: stopp för lönelyft till toppcheferna i år. Enligt en enkät till över 250 börsbolag som tidningen Veckans Affärer har gjort uppger flera företag att de fasta lönerna inte kommer att öka i år. Det gäller till exempel SAS, SSAB, Industrivärlden, Skanska och SCA.

Däremot fortsätter bolagen att betala ut miljonbonusar till sina högsta chefer. Enligt tidningsenkäten gäller det i ett hundratal av de tillfrågade företagen.

Volvo AB:s vd Leif Johansson kan till exempel räkna med att kvittera ut 18 miljoner i fast lön, bonus och aktieutdelning. Mot bakgrund av att företaget är redo att göra sig av med nära 6 000 anställda blir det intressant att ta del av årsredovisningen om ett par veckor där kostnaden för cheferna kommer att redovias i sina detaljer.

Byggbolaget Skanska är ett annat exempel på ett storvarslande bolag som enligt plan kommer att dela ut bonus till chefer och andra anställda. Däremot blir det sänkta aktieutdelningar i flera bolag. Ericssons styrelse till exempel har beslutat att föreslå en sänkt utdelning med 25 procent.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".