Sydafrikansk opposition la fram program

I Sydafrika har det nya partiet Folkkongressen, Cope, som utmanar ANC i presidentvalet senare i år, presenterat sitt första partimanifest. Det gjordes av partiledaren Musioa Lekota inför tiotusentals anhängare på lördagen.

Partiledaren Musioa Lekota betonade att partiets ledare ska underordna sig folkets vilja. Och han citerade Sydafrikas första svarta president Nelson Mandela under sitt inledningstal inför tiotusentals åskådare på en arena i kuststaden Port Elizabeth på lördagen.

Folkkongressen, Cope, har bara existerat som parti i en månad, men har redan samlat stort stöd och har redan 500 000 medlemmar, de allra flesta just i östra Kapprovinsen, där manifestet lanseras.

Partiet är det största och allvarligaste hotet någonsin mot regeringspartiet ANC, som dominerar den sydafrikanska politiken och samhället sedan 1994.

Partiledaren i Cope, Musioua Lekota, är den tidigare försvarsminister som lämnade sin post i sympati med förre presidenten Thabo Mbeki som tvingades avgå i september i fjol.

Cope lovar satsningar på jobb, utbildning och sjukvård för alla. Men i sitt tal betonade Lekota dessutom kampen mot korruptionen, respekt för lagen, och likhet inför lagen, med hänsvisning till den debatt som just nu pågår i landet angående ANC:s partiledare och kandidat till presidentposten, Jacob Zuma, som samtidigt riskerar att ställas inför rätta i en korruptionsrättegång.

Cope vill införa direktval av amerikansk modell för att folket och inte partiet ska ha sista ordet i fråga om vem som ska styra landet.

Margareta Svensson Johannesburg margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".