Oppositionen leder i Israel trots kriget

Det är nu drygt två veckor kvar till parlamentsval i Israel. Många israeler ser kriget i Gaza som en framgång för regeringen. Men ändå leder det största oppositionspartiet Likud opinionsmätningarna. Partiet har kritiserat att kriget avbröts.

Två färska undersökningar av väljarkåren ger samma bild. Det främsta regeringspartiet, mittenpartiet Kadima, har trots kriget i Gaza inte lyckats återta sin roll från förra valet som israelernas favoritparti. Istället kommer Kadimas farligaste konkurrent, högerpartiet Likud, att få flest ledamöter i det israeliska parlamentet Knesset om det vore val i dag och dess ledare Benjamin Netanyahu få uppdraget att bilda ny regering.

Men han har ingen majoritet bakom sig, just nu skulle Likud få knappt en fjärdedel av platserna i parlamentet. Och Kadima ligger inte så långt bakom så loppet är inte kört ännu för partiledaren utrikesminister Tzipi Livni.

I spekulationerna kring varför Israel valde att gå till attack i Gaza just nu har många fört fram åsikten att det fanns två viktiga faktorer. Det ena är att få saken avklarad innan Barack Obama tillträdde som USA:s president och George Bush som avgående president inte förväntades ingripa, åtminstone inte mot Israel.

Det andra är att regeringen, efter det misslyckade Libanonkriget sommaren 2006 och den långvariga raketbeskjutningen från Gaza, ville visa handlingskraft just inför valet nästa månad.

Och det finns en sak som skulle kunna få opinionen att svänga över helt till regeringspartiet Kadimas förmån. Det är om man lyckas få hem den israeliske soldaten Gilad Shalit som tillfångatogs vid gränsen mot Gaza 2006.

Israel tänker inte öppna gränsen mot Gaza innan Shalit är fri och han kan bli en av huvudpersonerna då fortsatt vapenvila mellan Israel och Hamas diskuteras i Egypten på söndagen.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".