Tunnlar repareras för fullt i Gaza. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.

Smuggeltunnlar i Gaza repareras

Frankrike skickade på lördagen en fregatt till vattnen utanför Gaza för att bistå i försöken att stoppa vapensmugglingen till Gaza. Att stoppa smugglingen var ett av Israels uttalade mål med det 22 dagar långa kriget och enligt Israel har 70 procent av smuggeltunnlarna förstörts av bomber. SR:s korrespondent har träffat tunnelägare som redan renoverar sina smugglingspassager till Egypten.

Här pågår tunnelrestaurering. Bland djupa bombkratrar och sand försöker tunnelägare rädda sin livlina. En generator brummar i ett tält som döljer en tunnelmynning som ser ut som en primitiv brunn, men en meter ner är den fylld av sand.

Jag har varor för 60 000 dollar därnere, jag vill bara gräva upp dem, tunneln går inte att rädda, säger ägaren

– Det är mjölkpulver, chips, blöjor, och cigaretter, säger han. Inga vapen, inga raketer. Jag skulle visserligen inte ha något emot att smuggla för Hamas, men de ber oss inte, de har sina egna vägar och vi vågar heller inte smuggla raketer. Du ser vad F16-planen har gjort här, säger han och pekar på bombkratrarna.

På en sandkulle sitter den till synes mer välbärgade tunnelägaren Abu Abullah och övervakar arbetet.

– Jag är affärsman säger han, jag äger snabbköp i Gaza och det här är mitt enda sätt att få in varor. Alla affärsmän i Gaza försöker skaffa sig en egen tunnel.

Abu Abdullah säger också att han bara smugglar mat och kläder och lite choklad och cigaretter.

– Vapnen får de sköta själva, jag har inget med Hamas att göra, de har sina egna tunnlar, säger han.

Medan vi pratar får han ett samtal på mobilen, någon som vill ha en sändning fotogenlampor.

– Det går inte, svarar Abu Abudllah, vi kan inte forsla glas genom tunnlarna.

När jag frågar Abu Abdullah om inte Egypten försöker stoppa smugglingen från andra sidan skrattar han och säger:

– Tja om den egyptiska säkerhetstjänsten verkligen hade velat hade de kanske kunnat stoppa smugglingen, men de tycker väl synd om oss, och underskatta inte Sinais beduiner. De har egna miliser som skyddar kommersen mot säkerhetstjänsten.

Abu Abdullah blir så småningom irriterad på alla mina frågor om vapensmuggling och säger:

– Förstår du inte att genom dessa tunnlar hjälper vi folket att överleva blockaden. Inbilla dig inte att det bara är lukrativt, fyra människor har dött redan denna vecka när de försökt rädda tunnlarna. Det här är ett dödgrävaryrke i ordets rätta bemärkelse:

Cecilia Uddén, Rafah
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".