De kraftiga vindarna slet av taket på anläggningen. Foto: Manu Fernandez/Scanpix.

Dödsfall efter storm i sydvästra Europa

På lördagseftermiddagen dödades fyra barn i Barcelona när delar av ett tak på en idrottsarena där barnen tagit skydd slets upp av stormvindarna.

En man som var snabbt på plats började bära ut skadade.

– Vi försökte göra allt vi kunde. Jag bar ut ett skadat barn, några andra hämtade ut ett barn som dött, berättar mannen.

I går kom de första spanska dödsoffren i den svåra stormen över sydvästra Europa. En kvinna omkom när en husvägg rasade ner över hennes bil och lite senare dödades en polis som kom till platsen.

Också från Frankrike rapporteras det första dödsoffret i den svåra stormen som mäter upp till 47 meter i sekunden.

Myndigheterna gör allt de kan för att förmå medborgarna att hålla sig inomhus. Många vägar är avstängda, flygplan står på marken och tåg väntar vid stationerna. Vid kusterna har åtta meter höga vågor setts.

I Frankrike stiger också antalet personer som är utan ström. På några timmar har det blivit ytterligare ett par hundra tusen så att totalt cirka 1,2 miljoner franska hushåll är utan elektricitet.

Men det upplevs sannolikt som mindre dramatiskt, för det här är en storm där fler människor riskerar att mista livet. Minst 15 dödsoffer har krävts i Frankrike och Spanien sammanlagt.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".