Sri Lanka

Regeringsstyrkor intar gerillans sista stad

Uppdaterad 14:30
I Sri Lanka säger regeringen att man har intagit rebellgruppen Tamilska tigrarnas sista fäste, staden Mullaitivu. Samtidigt växer oron över civila offer.

Staden Mullaitivu har i flera år varit Tamilska tigrarnas militära högkvarter, och det ryktas att dess mytomspunne ledare Prabhakaran vistas där.

Nu säger Sri Lankas regering att dess armé har tagit kontroll över hela staden, och stämmer det betyder det att tigrarnas sista betydande fäste är på väg att falla.

Separatistgruppen, som terrorstämplats av EU, USA och andra, kontrollerade tidigare stora delar av norra Sri Lanka. Men efter en intensiv regeringsoffensiv har deras yta nu krympt till en liten fläck nära havet.

Tigrarna sprängde en damm för att översvämma området i ett försök ett sakta ner regeringsarméns framryckning, men armén har använt båtar när den närmat sig Mullaitivu.

Oberoende bedömare tror att Tamilska tigrarna, som slagits för en egen stat för den tamilska minoriteten, nu kan omvandlas till en renodlad gerillagrupp och få vågar tro att konflikten, som pågått i decennier och krävt 70 000 liv, snart ska ta slut.

Människorättsgrupper uttrycker växande oro för vad som nu händer med hundratusentals civila som sitter fast i krigszonen. Tigrarna får kritik för att de hindrar civila att fly.

Också regeringen får kritik av människorättsgrupper för att den inte formulerat någon klar plan för hur Sri Lankas tamiler, som är övervägande hinduer, ska få samma rättigheter som majoritetsfolket singaleser, som är buddhister.

Människorättsgrupper kritiserar också regeringen för att inte skydda landets medier. Journalister som anklagas för att vara kritiska mot regeringen har attackerats, däribland den välkände chefredaktören Lasantha Wickrematunga som mördades för två veckor sedan. Så sent som i fredags knivhöggs en annan regeringskritisk chefredaktör.

Regeringen förnekar att den ligger bakom attackerna och säger att det är regeringens fiender som angriper regeringskritikiska medier; syftet för denna konspiration skulle vara att misskreditera Sri Lankas regering.

Nils Horner, Jakarta
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".