Facket:

Försäkringskassan en myndighet i kris

Sjuka och föräldralediga ska få sina pengar i tid från Försäkringskassan. Det lovar nu socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Samtidigt slår fackförbundet ST larm om dålig arbetsmiljö. Nästan halva personalstyrkan jobbar övertid varje vecka för att klara verksamheten.

Enligt Annette Carnhede som är ordförande för ST är Försäkringskassan en myndighet i kris:

– Situationen för våra medlemmar som jobbar på Försäkringskassan är rätt kaotisk. De jobbar och sliter, de jobbar över, de känner frustration från alla som behöver deras service, de går hem varje dag och känner att de inte har kunnat göra ett fullgott jobb och de får väldigt mycket kritik.

Nästan hälften av personalen arbetar över varje vecka visar er undersökning, vad är rimligt tycker du?

– Det är ju inte rimligt överhuvud taget. Övertid ska ju finnas till för att i undantagsfall jobba av tillfälliga toppar. Det är fullständigt horribelt att människor vecka ut och vecka in ska behöva slitan på det här sättet. Det ser vi också resultatet av, man orkar inte med det, man blir utsliten och sjuk, säger Annette Carnhede.

Enligt facket har personalen på Försäkringskassan länge haft orimliga arbetsvillkor. Det handlar om omorganisationer, ständiga förändringar av regelverken och kraftiga ekonomiska neddragningar.

Enligt Anette Carnhede måste socialförsäkringsministern nu ta ansvar för krisen och skjuta till mer pengar, drygt en miljard.

Men ministern väntar på en rapport från den nya generaldirektören. Tre frågor ska besvaras innan hon delar ut några mer pengar: Hur kunde det gå så här snett? Vad vill generaldirektören göra åt problemet? Och hur mycket pengar behövs? På onsdag träffar Cristina Husmark Pehrsson generaldirektören och hela styrelsen. Men redan nu lovar hon att det ska bli ordning framöver:

– Självklart måste vi lösa situationen så att människor får en fungerande försäkringskassa så att de kan känna sig trygga. De handläggningstider som är sena nu måste åtgärdas, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".