Hemsidor för anorexi påverkar unga

Det finns ett stort antal hemsidor på internet som förespråkar ätstörningar som anorexi och bulimi. Där ges till exempel tips om hur man svälter sig själv och hur man lurar sin omgivning. Anna Torbjörnsson, psykolog vid Stockholms centrum för ätstörningar, anser att hemsidorna är direkt farliga.

– Jag tror att de här sidorna kan påverka väldigt mycket på ett negativt sätt. Även unga tjejer som inte har fått anorexi ännu kan få en kick och bli sjuka. Jag tror att de rent ut sagt är farliga, säger Anna Torbjörnsson:
– Har man barn hemma är det viktigt att vara lite observant på om de går in på de här sidorna och i så fall hjälpa dem att inte göra det.

En värld för sig

Det har skapats en hel rörelse på internet som förespråkar ätstörningar, en värld där tjejer med anorexi och bulimi får kontakt med varandra och utbyter erfarenheter. På hemsidorna ges bland annat tips om hur man lurar föräldrarna att man har ätit och vilken mat som är lättast att kräkas upp. Det finns också bildgallerier som ska ge inspiration att bli ännu smalare, med bilder på utmärglade fotomodeller och i extremfallen på personer som ser ut som döende koncentrationslägerfångar.

Mår sämre

Anna har lidit av ätstörningar i fem år och hon mår ännu sämre av att gå in på de här hemsidorna. – Jag känner mig urusel när jag tittar på de här sidorna, samtidigt som jag fortsätter att titta på dem. Man tänker: ''fan ta dig att du inte är lika duktig som dem och klarar av att bara äta 200 kalorier på en dag'', säger Anna. De flesta av hemsidorna är amerikanska. I USA har sidorna skapat en omfattande debatt, något som bland annat har lett till att Internetföretaget Yahoo har stängt ner över 100 hemsidor. De sidor som stängs ner dyker dock oftast upp på nya ställen.

Svenska sidor

Det finns även svenska hemsidor som förespråkar anorexi, även om de inte är så många. På den svenska Internetportalen Spray försöker man plocka bort denna typ av material när man upptäcker det, säger Fredrik Pallin, pressansvarig på Spray. – Vi har vid något tillfälle fått veta att det förekommer diskussioner på Skunk, som är en ungdomssajt på Spray, där tjejer tipsar varandra om hur man kan självsvälta. Det tyckte vi självklart inte var något bra innehåll, så efter det att vi fått reda på det tog vi bort dem, säger Fredrik Pallin.