Eva Uddén Sonnegård

Regeringen: Ingen ändring i a-kassan

Det finns inga planer på att ändra utformningen av a-kasseavgiften, så att den rörliga delen av avgiften påverkas mindre av hur hög arbetslösheten är. Det säger regeringen med anledning av att IF Metall kan behöva höja sin a-kasseavgift om antalet arbetslösa stiger.

– Den här modellen bygger på att arbetslöshetens storlek är ska påverka avgiften. Då kan vi inte i andra änden säga att vi sänker avgiften för att det finns kassor som har mycket hög arbetslöshet, säger Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Avgiften till a-kassan påverkas till viss del av hur många som är arbetslösa inom en viss a-kassa. IF Metalls a-kasseavgift kan komma att behöva höjas kraftigt, med 175 kronor i månaden, om alla IF Metallare som blivit varslade verkligen blir arbetslösa.

Åke Ljunggren, föreståndare för IF Metalls a-kassa, är kritisk till konstruktionen av avgiften.

– Det visar på det orimliga för regeringen har sagt att den ville ha en varierad avgift beroende på att det skulle påverka lönebildningen. Men här ser vi att även strukturella förändringar slår oerhört hårt. Det har egentligen inget med lönebildning att göra och vad som händer på Volvo, Saab och underleverantörerna till bilindustrin. Det här är en strukturell fråga som har initierats av en finanskris, säger han.

Men Eva Uddén Sonnegård säger alltså att regeringen inte har några planer på att förändra konstruktionen av a-kasseavgiften nu.

Hon menar å sin sida att regeringen redan har tagit beslut om en sänkning av a-kasseavgiften, som träder i kraft i sommar.

– Nu har regeringen precis presenterat och riksdagen har precis antagit en budget som gäller från 1 januari där vi har bestämt oss för en rabatt på 50 kronor i a-kasseavgift, säger hon.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".