Flera nej-debattörer har talat om Hitler

Hitler har förekommit vid ett flertal tillfällen i nej-sidans kampanj mot EMU. Ledande debattörer och etablerade ekonomer använder referenser till Hitlers Tyskland i sin argumentation. Däribland förre chefsekonomen för Nordbanken, nationalekonomen Nils Lundgren.
Förre chefsekonomen för Nordbanken, nationalekonomen Nils Lundgren varnade vid ett seminarium i Almedalen för harmonisering av Europas ekonomi . – Det som har gjort Europa till vad det är och lett till att europeiska idéer har spritts över världen det är just vår mångfald. Den har inneburit att länder har tävlat med varandra och det var det jag ville påpeka att vi inte ska harmonisera uppifrån, säger nationalekonomen Nils Lundgren. – Jag pekade också på att det är snarast oeuropeiskt detta som vi haft och så pekade jag på kejsar Karl den femte av Habsburg på 1500-talet som försökte slå ihop hela Europa. Det var inte valutaunion det var i största allmänhet. –Napoleon hade också samma tanke. Det gick hårt till men hans tanke var ju faktiskt att skapa ett enat Europa med den tidens medel, som ju var våld, säger Nils Lundgren. – Jag pekade också på Hitler faktiskt men det var inte någonting som hade med valutaunionen att göra utan bara att det är överlag inte europeisk historia att gå den vägen med att driva på det uppifrån. – Det har kommit underifrån och det är det som har lyckats så bra. Hänvisa till Hitler Också Sören Wibe, professor i nationalekonomi och ordförande för Socialdemokrater mot EMU har hänvisat till Hitlers Tyskland. Under rubriken ”Gemensam valuta banade väg för Hitler” skriver han i tidningen Småbrukaren att freden som argument för EMU inte håller. En gemensam valuta förhindrade varken inbördeskriget i Jugoslavien eller den blodiga utvecklingen i Europas 1900-talshistoria, argumenterar Wibe. Använda Hitler utan anstöt Enligt Nils Lundgren går det använda Hitler som historisk referens utan att väcka anstöt. – Eftersom jag gjorde det så tror jag att det var uppenbart i salongen att ingen uppfattade något stötande, jag tror inte att någon ens tänkte det minsta i den vägen. – Det var när det här kommit upp efteråt som man kan erinra sig att jag nämnde honom men det hade ingen som helst sådan innebörd, säger nationalekonomen och förre chefsekonomen i Nordbanken Nils Lundgren.
Helena Olsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista