1 av 3
2 av 3
3 av 3
Fler chilenare ska ta cykeln, hoppas Esperanza Silva.

Claes Andreassons klimatresa

Följ med på en klimatresa genom Sydamerika. En serie reportage av Claes Andreasson.

Perus potatis
2008 var ”Potatisens År.” Men i potatisens hemland, Peru, har de senaste årtiondenas förändringar i klimatet ställt till problem för potatisodlarna. De har fått anpassa sig och experimenterar nu för att hitta nya tåliga arter och nya metoder för sina odlingar.

Bolivia och klimatet
Trots begränsade resurser försöker Bolivia att begränsa sina egna utsläpp av växthusgaser, bland annat genom att ta hand om metan och andra biogaser på soptippen Alpacoma i utkanten av huvudstaden La Paz.

Hotad regnskog
Regnskogen i sydamerikanska Amazonas hotas allt mer. Dels på grund av medveten skövling, men också på grund av att högre temperaturer torkar ut och förvandlar stora områden till öppna savanner. Men i Bolivia försöker man motverka detta genom att satsa på vidsträckta reservat.

Klimatkris i Copa Grande, Peru
I många utvecklingsländer som själva bara släpper ut en ytterst liten del av de farliga växthusgaser, syns redan tydliga tecken på klimatförändringar. Pengar att mildra effekterna saknas ofta.

Den lilla jordbruksbyn Copa Grande i norra Peru, ligger vid foten av en glaciär som snabbt håller på att smälta. Inom 20-30 år kan byn vara utan sin huvudsakliga källa för vatten.

Insats mot avgaser i Chile
I Sydamerika är fordonstrafiken en stor källa både till lokala luftföroreningar och utsläpp av växthusgaser. En rapport konstaterade att ”miljökonsekvenserna av Chiles ekonomiska framgång har förbisetts”.

Strax före jul introducerade Chiles president Michelle Bachelet ett nytt miljöprogram som riktar in sig både på lokala och globala utsläpp.

Glaciärer på glid
I Latinamerika är många stora städer beroende av glaciärerna för sin vattenförsörjning. Claes Andreasson har besökt Latinamerikas krympande glaciärer. Det finns risk för både översvämningar och vattenbrist om utvecklingen fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".