Domstolen sade ja till ABB-förlikning

På torsdagen sade den amerikanska konkursdomstolen ja till bolagets förslag om en förlikning mellan ABB och de 100 000 anställda i dotterbolaget Combustion engineeering som exponerats för asbest i sitt arbete.
– Det innebär att det här ett första väldigt stor steg att slutligen kunna lägga asbest-historien bakom oss, säger Per Lennart Berg, presschef på ABB Sverige. Exponerats för asbest På torsdagen sade den amerikanska konkursdomstolen ja till bolagets förslag om en förlikning mellan ABB och de 100 000 anställda i dotterbolaget Combustion engineeering som exponerats för asbest i sitt arbete. Men det innebär inte att ärendet är ur världen för ABB:s del. Innan uppgörelsen är helt klar måste även en lokal distriktsdomstol ta ställning till uppgörelsen. De målsägande kan fortfarande överklaga uppgörelsen. En slutlig uppgörelse skulle betyda mycket för ABB. – Det viktiga i den här frågan är att vi kan lägga bakom oss en stor osäkerhet kring ABB när vi stänger asbest-frågan slutgilltigen, säger Per Lennart Berg. Som en reaktion på beskedet steg ABB:s aktier med nio procent på börsen i New York på torsdagskvällen.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista