I den här stugan sköts 57-åringen ihjäl av polisen. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Dödsskjutning utreds av åklagare

Uppdaterad 16:46
Polisens dödsskjutning av en 57-årig man utanför Trelleborg ska nu utredas av åklagare. Den döde mannen var välkänd av polisen, men enligt Skånepolisen trodde man inte att man skulle behöva ha med någon förhandlare när man kom till mannens bostad.

– I just det här fallet gjorde vi bedömningen att det inte var meningsfullt att ha förhandlare med i bilden, säger Lars Förstell som är informationsdirektör på Skånepolisen.

Den 57-årige mannen ringde upp SOS Alarm i Skåne vid halv niotiden på söndagskvällen. Han ska då ha berättat att han var trött på livet och att han hade skjutvapen.

SOS Alarm kände till mannen sedan tidigare, man bedömde honom som mentalsjuk och kopplade in polisen.

Men när polisens piketstyrka anlände till mannens stuga utanför Trelleborg, hade man inte med sig förhandlare. Anledningen var att polisen hade varit där flera gånger förr och mannen hade de gångerna inte resonerat med förhandlarna.

– Vi har fått larm tidigare om att det har funnits behov av polis för att lugna ner situationen. Den här mannen har ju inte varit frisk och det har givit upphov till olika situationer som ibland har uppfattats som hotfulla av omgivningen, säger Lars Förstell.

Polisen försökte först ta kontakt med 57-åringen, men utan resultat.  Då valde man istället att ta sig in genom den olåsta dörren. 

Tidigare hade mannen accepterat att bli hämtad utan att polisen behövde ta till våld, men den här gången gick han enligt polisen omedelbart till attack med en kniv. Två polismän sköt tre skott och mannen avled i stort sett omedelbart.

Polisens agerande kommer nu att utredas av åklagare.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".