Adriana Lender

Försäkringskassan medger brister

Uppdaterad 16:50
Försäkringskassan fick på måndagen hård kritik från Justitieombudsmannen efter de anmälningar som kommit in mot myndigheten. Generaldirektör Adriana Lender tycker att kritiken är befogad, men säger att läget nu blivit bättre.

– Jag kan ju konstatera att i dag ligger vi mycket bättre till än vad vi gjorde under den period som föranledde alla de här klagomålen, och vi har god anledning att hoppas att vi nu ska vara över det värsta och att vi får en mycket bättre hantering av ärendena och att allmänheten ska få den service den har rätt till, säger Adriana Lender.

I rapporten kritiserar JO Försäkringskassan för att inte ha skött sina åtaganden mot allmänheten i samband med sin stora omorganisation, där Riksförsäkringsverket och de 21 länsmyndigheterna slogs ihop till en enda Försäkringskassa för hela Sverige.

JO tycker det är anmärkningsvärt att beredskapen inte var bättre för de problem som en så stor omorganisation kunde väntas föra med sig, och att Försäkringskassan har underskattat svårigheterna med genomförandet.

I en verksamhet som så många är beroende av för sin försörjning ställs det särskilt stora krav på snabbhet, service och tillgänglighet, skriver JO.

Adriana Lender efterträdde förre generaldirektören Curt Malmborg strax före jul. Sedan dess har också Statskontoret levererat en annan starkt kritisk rapport om Försäkringskassans förändringsarbete. Där bedöms att det inte går att genomföra omorganisationen och spara pengar samtidigt.

I veckan ska Försäkringskassans styrelse ta ställning till hur mycket mer pengar myndigheten behöver.

– Vi har gått in till regeringen och anmält att vi inte kommer att klara oss på de pengar som vi har till buds, att vi kommer att gå över med mellan sex- och sjuhundra miljoner kronor i år. Det här ska styrelsen ta ställning till på onsdag och jag förväntar mig då att styrelsen kommer att göra en hemställan till regeringen på mer budgetmedel. Att gå ner till den nivå som vi har i anslag betraktar jag som helt omöjligt, säger Adriana Lender.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".