Vill kontrollera ekonomin mer.

Brown föreslår en ny ekonomisk ordning

Den brittiske premiärministern Gordon Brown föreslår mer gemensamma, globala aktioner för att försöka vända den ekonomiska nedgången. Brown vill skapa ett slags ekonomisk världspolis. Och han beskriver det som att vi befinner oss i en orkan.

– Det här är en internationell ekonomisk orkan som drar fram. Vi agerar för att lugna stormen för att skapa ordning ur kaoset, säger Gordon Brown.

Brown vill ha en ny världsordning, som han säger, med betydligt mer gemensamma aktioner från världens länder: kontrollsystem och regleringar.

Detta kommer att vara den viktigaste frågan på G20-mötet i april, då ledarna för världens rikaste länder samlas i London. Inför mötet kommer Brown också att föra diskussioner med de största internationella bankerna.

Men på Ekots fråga om exakt vad han vill att de europeiska länderna till exempel ska göra, vad som är viktigast, svarar han aningen svävande.

– Vi håller på att sätta samman olika kontrollorgan. Vi ska granska inte bara banker, utan alla sorters finansiella institutioner och se över olika skattesystem till exempel, säger premiärministern till Ekot.

Huruvida han är rätt person att leda detta arbete återstår väl att se. För en tid sedan sa han av misstag att han hade ”räddat världen” när han skulle säga ”räddat Storbritannien”.

Just på måndagen pekar det dock neråt för regeringen. En opinionsmätning i tidningen The Independent visar att Labour ytterligare har tappat stöd bland väljarna, medan konservativa Tories går framåt.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".