SNF får fördubblat anslag för u-landshjälp

Svenska naturskyddsföreningen får drygt 100 miljoner kronor av Sida för miljö- och klimatarbete i utvecklingsländer. Det är ett fördubblat anslag som Naturskyddsföreningen ska kanalisera till ett femtiotal organisationer i olika länder.

– En del handlar om att stötta organisationer och deras utveckling som starka folkrörelser, som ett starkt civilsamhälle, i till exempel länder som inte är demokratiska, vilket är jätteviktigt för miljöarbetet, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Det är viktigt att stödja miljöorganisationer också för att främja kritik mot internationellt finansierade miljöprojekt som är dåliga, anser Mikael Karlsson.

De 105 miljoner kronorna som Naturskyddsföreningen fått av Sida ska under tre år användas till för att främja ett hållbart lantbruk baserat på lokala resurser, främja ett hållbart fiske, stärka skyddet för miljön och fattiga människors hälsa mot kemikalier.

Två länder som man satsar särskilt på är Etiopien och Tanzania.

– Vi jobbar i Östafrika med till exempel kunskapsintensivt jordbrul i Etiopien, som stärker kvinnans ställning och ger ökad skärd, men samtidigt minskar beroendet av olja och fossila bränslen. Vi jobbar i Tanzania med malariakontroll som är fri från bekämpningsmedlet ddt som är direkt giftigt för människan och naturen, att hitta andra sätt att komma fram, säger Mikael Karlsson.

Men det finns också politiska förklaringar till att Naturskyddsföreningen får ett fördubblat anslag från Sida.

– Vi jobbar mycket med klimatfrågor, vilket regeringen prioriterar, så det är klart att det säkert ses positivt.

Vad betyder det för er som organisation att ni får ett fördubblat stöd?

– Det betyder att vi får ett större genomslag för de idéer och de tankar som vi har jobbat med under lång tid. Mest glädjande är att vi kan stötta miljöorganisationer i länder där fattigdomen är allvarligt utbredd, säger Mikael Karlsson.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".