Göte Rosendahl. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Äldre blir dåligt upplysta om rättigheter

Många på äldreboende får inte vara med och bestämma över sin vardag. Det visar en granskning som länsstyrelserna i de sju sydligaste länen har gjort. Många känner helt enkelt inte till sin rätt till inflytande hur och när omsorgen ska ske. Men det gör Göte Rosendahl. 

För Göte Rosendahl som bor på ett äldreboende i Huskvarna är det egna inflytandet viktigt.

– För mig är demokratin förankrad helt och hållet. Det är inte bara jag som ska vara med och bestämma utan vi alla tillsammans här. Vi får inte bara sitta med händerna i kors.

Är det många som är för snälla här och inte vill besvära?

– Jajamänsan. Det är många som inte vill besvära, säger Göte Rosendahl.

Även om 78-årige Göte Rosendahl ser det egna inflytandet som självklart så är det många äldre som aldrig får chansen att själva bestämma hur omsorgen ska utföras, exempelvis när man vill duscha eller vilken städning man själv vill göra eller vem man vill ska hjälpa till.

Länsstyrelsernas granskning av 38 så kallade särskilda boenden i 16 kommuner visar att många helt enkelt aldrig informeras om sina rättigheter.

Marianne Jervehed på länsstyrelsen i Växjö är en av dem som har deltagit i undersökningen och hon tror vården är ovan vid kravet på medbestämmande.

– Det är inte det att man vill ta över, utan man städar som man alltid har gjort. Man hör inte efter hur den enskilde vill ha det, eller på vilket sätt den enskilde kan delta i städningen. Det är också en kutymfråga. Man nöjer sig med att man får hjälpen utförd och man ifrågasätter inte det, säger Marianne Jervehed.

Länsstyrelserna uppmanar nu kommunerna att förbättra den gemensamma planeringen med de äldre av vården. Ett problem har varit att många helt enkelt inte vill vara till besvär och komma med krav, men Mariette Fingalsson som arbetar på en kortidsavdelning i Huskvarna där man redan försöker arbeta med ökat inflytande tror att det delvis handlar om en generationsfråga.

– De som är äldre har kanske lite svårt för det här, men däremot de som är yngre eller medelålders tror jag mer försöker ha lite inflytande.

Varför tror du att de äldre är så försiktiga med att använda sina möjligheter till inflytande?

– Det har väl med uppfostran att göra. Och förr när man gick till doktorn gjorde man alltid som doktorn sa, man vågade knappt fråga och så vidare, sgäer Mariette Fingalsson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".