Saabs fabrik i Trollhättan. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Saab får vänta på statliga lånegarantier

Amerikanska General Motors, GM, vill att svenska staten ska ge lånegarantier för att Saab ska kunna fortsätta bygga bilar. Men staten har underkänt de affärsplaner som GM hittills har lämnat in, enligt statssekreterare Jöran Hägglund (C).

– Vi har ju kontinuerliga träffar och diskussioner med GM och Saab. Vi har då begärt att få förtydligade och förbättrade underlag. Mer trovärdiga affärsplaner, som beskriver utvecklingen för några år framöver utifrån scenarion där försäljningen fortsätter att minska och de åtgärder som behöver vidtas för att möta det. Det är en förutsättning för att komma framåt i diskussionen om lånegaranti, säger statssekreterare Jöran Hägglund. 

Saabs ägare GM är ett av de absolut mest illa åtgångna bilföretagen idag, och företaget förhandlar nu med svenska staten om att få lånegarantier för att rädda Saab som biltillverkare. En åtgärd för att få de svenska lånegarantierna är planerna på att mer separera Saabs verksamhet från den övriga GM-sfären.

Men den svenska regeringen är alltså inte nöjd med de dokument som GM hittills har presenterat, något GM fick veta senast i förra veckan, säger Jöran Hägglund.

Så nu måste GM snabbt visa upp nya, mer trovärdiga affärsplaner som staten kan acceptera, annars blir det inga lånegarantier.

– Det är väl ett perspektiv i kritiskt tidsskede, nu under de närmaste två veckorna. För att sedan kunna bedöma om det finns möjligheter som skulle kunna innebära att staten är beredd att gå in med garantier eller inte, ligger väl någonstans två-tre veckor bort.

Enligt Jöran Hägglund finns det ytterligare minst en viktig aktör i diskussionen om Saabs och GM:s framtid.

– Lånegarantier, som det diskuteras om, är ju även avhängigt av diskussioner från GM och Saabs sida med Europeiska investeringsbanken kring projekt. Så det är en triangeldiskussion mellan EIB, mellan Saab/GM och regeringen.

Hur stora skulle lånegarantierna vara?

– Det kan jag inte uttala mig om idag. Vi vill också ha lite mer utvecklad syn på vilken typ av projekt som man söker EIB-lån för och vill ha garantier för. Det vill jag be att få återkomma om i vår, säger Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet.  

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".