Kan bära salmonellasmitta.

Igelkottar misstänks orsaka salmonella

En speciell typ av salmonella drabbar varje år barn i sydvästra Skåne. Igelkotten misstänks vara orsaken. Nu ska undersökningen av igelkottar utökas för att ge kunskap om hur stort probblemet är.

– Vi har i Skåne sett att vi varje år, från juli till oktober, haft ett ökat antal fall av en viss typ av salmonella. Mer än hälften av de drabbade har varit barn under sex år, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Bakterien salmonella tillhör en familj med många medlemmar. Varje år insjuknar cirka 30 personer i en speciell form av salmonella. De allra flesta fallen är isolerade till sydvästra Skåne. Endast ett fåtal fall inrapporteras från övriga landet.

Smittskyddsläkarna i Skåne har gått tillbaka och granskat alla fall med denna speciella typ av salmonella de senaste åtta åren och man har i första hand sökt efter de vanliga smittvägarna:

– Vi har försökt att ta reda på varför det är så. Vi har inte kunnat se något samband med någon gemensam matkälla. Utan vi har funderat på om detta inte kommer från naturen på något sätt. I andra länder, exempelvis Norge, har man sett att igelkottar kan vara bärare av salmonella.

Där man haft epidemier i Norge har man också funnit att igelkottarna i området varit infekterade med denna särskilda salmonellastam, och precis som i Skåne har utbrotten varit som störst i juli och augusti då igelkottarna är aktiva.

Flera fall i Skåne har kunnat knytas till infekterad spillning. Även om undersökningen av igelkottar nu skall utökas för att få en bättre bild av hur stort problemet är, så finns det några råd som barnföräldrar bör följa, menar Mattias Waldeck.

– Eftersom vi ser att framför allt små barn drabbas av detta så ska man vara noga med handhygienen. När barnen har varit ute och lekt i parker ska man vara noggrann med att tvätta händerna innan de äter, och vara uppmärksam på vad de stoppar i munnen när de är ute. Om man vet att man har igelkottar i sin trädgård är det bra att se över sin gräsmatta och plockar bort igelkottspillningen.

För den finns där?

– Ja, den finns där, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".