Mordåtal för vansinnesfärd i Gamla stan

Den 50-årige man som körde rakt in i folkvimlet på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm i slutet av maj, åtalades i dag för mord och försök till mord. Två människor omkom och några av de skadade ligger fortfarande kvar på sjukhus.
Åklagaren menar att mannen hade uppsåt att döda när han körde in bilen mitt i folkvimlet på Västerlånggatan. Två personer omkom efter att ha blivit påkörda och femton skadades. Ett par av dem är fortfarande kvar på sjukhus. Mannen åtalas alltså för mord och försök till mord. Körde i zick-zack Åklagaren vill inte uttala sig i dag, men har tidigare sagt att flera vittnen berättat att mannen körde i zick-zack på gatan och verkade sikta på människor. Mannen själv förnekar brott och har hela tiden hävdat att det inte var han som styrde bilen, utan att han manipulerades av en annan man, som under lång tid förföljt honom. Han menar fortfarande att det var så det gick till, men enligt hans advokat Tomas Rothpfeffer utesluter han inte längre att det kan ha varit han själv som styrde. Tror att han är sjuk – Han har naturligtvis grunnat mycket på händelsen. Han funderar nu på om det kan vara så att han trots allt är sjuk på något sätt. Men det är inte egentligen någonting som han minns. Det är vad han har resonerat sig fram till, säger advokat Tomas Rothpfeffer. Mannen har genomgått en liten sinnesundersökning och läkaren har rekommenderat att det görs en rättspsykiatrisk undersökning. Vård kunde ha stoppat händelsen Efter händelsen på Västerlånggatan handlade mycket av debatten om brister inom psykvården. Advokat Thomas Rotpfeffer tycker inte att man kan säga att psykiatrin har brustit här. Men om mannen fått vård så hade kanske händelsen sett annorlunda ut. – Hade han kommit under kontinuerlig vård så tror jag det här inte hade inträffat.
Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista