Svårt få fram fakta om terrormisstänkta

Antalet fall med svenska medborgare misstänkta för terroristbrott har ökat de senaste åren, enligt UD. Just nu sitter nio misstänkta svenskar frihetsberövade utomlands. En av dem, en svensk-irakier i 40-årsåldern, är sedan i maj i amerikanskt förvar, utan att formellt veta vad han anklagas för.

Enligt mannens hustru, som senast i november förra året talade med sin man i telefon, har amerikanska myndigheter i Bagdad sagt att de inte har några misstankar mot honom. Men han får inte veta varför han i så fall inte släpps.

Som vi rapporterat i Ekot på tisdagen har konsulära enheten på UD, som ska bistå svenskar utomlands, märkt att de här fallen ökat de senaste åren.

Sammanlagt rör det sig just nu om nio svenska medborgare som är frihetsberövade, tre dömda, resten väntar på rättslig prövning.

Helmer Bredberg, kansliråd på UD, säger att svenska myndigheter ofta har svårt att få fram information och besöka dem som är gripna.

– Det kan till exempel ta tid för utrikesförvaltningen att få bekräftat att en person sitter frihetsberövad i utlandet. Det kan ta tid att få konsulär access till den personen och generellt kan det vara trögare att få fram information, säger Helmer Bredberg.

Enligt UD återspeglar det här en utveckling som råder över hela världen, där man de senaste åren satsat mycket på terrorbekämpning.

I många av de här fallen kan man tyvärr också anta att de frihetsberövade personerna blir illa behandlade, säger Svenska Amnestys ordförande Lise Berg.

– Det beror naturligtvis på vilka länder de sitter i, men det är ju många länder där vi vet att de som sitter i fängelse utsätts för tortyr och det är väl ofta vanligare då när man anklagas för terrorism, säger Lise Berg.

När det gäller den fängslade svensk-irakiern säger hustrun att hon är mycket orolig för mannens hälsa. Och mannens mamma, som i lördags lyckades besöka sonen i fängelset, har berättat för henne att han blivit väldigt smal, säger hon.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".