Lankesisk militär i Mullaittivu-området i nordöstra Sri Lanka. Foto: Gemunu Amarasinghe/Scanpix.
Sri Lanka

Stor oro för upptrappning av kriget

Både FN och EU kritiserade på tisdagen regeringen på Sri Lanka för att många civila dött i den militära offensiv som nu tagit tillbaka det mesta av de områden som hållits av rebellrörelsen Tamilska tigrarna. Nu ökar oron för att Tamilska tigrarna ska svara på offensiven med självmordsattacker.

Enligt Leif Ohlson som tidigare arbetade för den Nordiska övervakningskommissionen på Sri Lanka är risken stor för en upptrappning. Han har just landat i Sri Lankas huvudstad Colombo.

– Tamilska tigrarna kommer att kunna utföra olika terrordåd av det slag som man har sett tidigare, men jag tror att det kommer att dröja ett tag innan de lyckas samla ihop sig och få ut sina självmordsbombare igen, säger Leif Ohlson.

De senaste veckorna har de tamilska fästena fallit ett efter ett och på tisdagen sa militärchefen att det bara är fråga om veckor innan regeringen åter tagit kontroll över det mesta av landet.

Därmed skulle den drygt årslånga intensiva militära offensiven för att mota bort rebellrörelsen vara över. Men få tror att den 25 år långa konflikten därmed också skulle vara löst.

Över 70 000 människor har dött i striderna, främst civila. Och just nu är runt 250 000 människor mer eller mindre instängda i en allt mer krympande krigszon i den nordöstra delen av landet.

Där finns varken sjukvårdspersonal eller mediciner för att ta hand om alla skadade, berättar en desperat sjukvårdsansvarig för nyhetsbyrån AFP.

Mycket få vet egentligen vad som har hänt och vad som händer i krigsområdet då varken oberoende journalister eller hjälparbetare kunnat följa utvecklingen där eftersom de blev utslängda från området i september förra året.

Minoritetsgruppen tamiler har redan börjat känna av det hårdnande trycket. Enligt källor i huvudstaden Colombo sker det dagligen slumpmässiga gripanden av inflyttade tamiler. Det finns också uppgifter om försvinnanden och övergrepp.

Leif Ohlson håller med om att det nu inte blir lätt att vara tamil i Sri Lanka. Tamilerna måste hitta nya politiska ledare som kan tala för deras sak, menar han.

– Det måste fram seriösa politiska alternativ som regeringen vill tala med. Sedan är det väl så att regeringen inte känner något större behov av att prata med dem efter dessa framgångar som man faktiskt får säga att de har haft militärt sett, politiskt har vi inte sett det ännu, säger Leif Ohlson.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".