Här i Göteborgs hamn ska tusentals bilar lastas om på sin väg österut. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Göteborgs hamn får stor beställning

Göteborg blir omlastningshamn för tusentals bilar och andra fordon från USA och Asien. Det nya uppdraget kommer dock inte att leda till nyanställningar, däremot mildras effekterna av lågkonjunkturen.

– Det är Wallenius Wilhelsen som har valt Göteborgs hamn som omlastningshamn för bilar, arbetsmaskiner och andra fordon som ska till den ryska och den finska marknaden, säger Cecilia Carlsson, presschef i Göteborgs hamn.

Ett enda av Wallenius Wilhelsens jättefartyg kan frakta upp till 8 000 bilar från USA eller Asien. Så här stora fartyg kan inte komma in Östersjön, därför ska bilarna lastas om i Göteborg till mindre fartyg. 

– Vi har ju tagit den här affären från hamnar i Tyskland och Belgien. Där omlastar Wallenius idag ungefär 110 000 bilar. Det är delar av de volymerna som nu ska omlastas i Göteborgs hamn. Vi hoppas på sikt att det kommer att bli större delen av de här 110 000 bilarna, säger presschef Cecilia Carlsson. 

Det nya uppdraget som omlastningshamn kommer inte direkt ge några nya arbetstillfällen i Göteborgs hamn, som tvärtom håller på att göra sig med ungefär 100 årsarbetare. 

Lågkonjunkturen har gjort att Göteborgs hamn förra året hanterade 16 procent färre bilar än föregående år, drygt 270 000 stycken. 

– Om vi tittar på bilsegmentet så har det minskat kraftigt. Den här affären kommer att mildra minskningen, men vi kan inte se att vi ska ha någon tillväxt när det gäller bilar under 2009, säger Cecilia Carlsson. 

Trots nya affärer? 

– Ja, det stämmer, säger Cecilia Carlsson, presschef i Göteborgs hamn. 

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".