Klart med stöd till brittisk bilindustri

Uppdaterad 17:40
Storbritanniens regering presenterade på tisdagen ett stödpaket till landets bilindustri. Det omfattar lånegarantier värda upp till motsvarande 25,7 miljarder kronor.

– Dagens åtgärder kommer att ge en riktigt skjuts till bilindustrin. Det är en ordentlig hjälp som lägger grunderna för en framtid med lägre koldioxidutsläpp, sa näringsminister Peter Mandelson i parlamentet.

Bilindustrin i Storbritannien är till stor del utlandsägd men sysselsätter så många som uppemot en miljon britter, om man räknar med alla företag som till exempel underleverantörer.

Regeringens stöd till industrin handlar framförallt om olika lån, enligt näringsministern.

– Vi kommer att stå för lånegarantier för bilindustrin och dess underleverantörer, säger Peter Mandelson.

Totalt omfattar hjälppaketet uppemot 26 miljarder kronor. Ungefär hälften av detta består av garantier för lån från den Europeiska investeringsbanken. Resten är lån som företagen kan ansöka om, om de är beredda att satsa mer på exempelvis forskning och utveckling för att bli renare och grönare, som det sägs.

Redan står det dock klart att flera tusen arbetstillfällen ska bort och en del fabriker har tillfälligt stoppat sin produktion, eftersom så få bilar säljs.

Under december tillverkades bara hälften så många bilar i Storbritannien, jämfört med december året dessförinnan.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".