Aula vid universitetet

Elever begär skadestånd för repressalier

Två studenter vid Stockholms Universitet begär skadestånd sedan de utsatts för repressalier av en lärare. Studenterna hade anmält läraren för sexuella trakasserier och läraren hämnades genom att utsätta dem för obehaglig behandling i klassrummet.

Våren 2007 ber två kvinnliga studenter vid Stockholms universitet studierektorn att säga till en av lärarna att sluta ta på dem.

Vid flera tillfällen har läraren rört eller klämt på deras armar. Det vill de få slut på.

I en anmälan senare skriver de också att läraren brukade klä av dem med blicken. Det var obehagligt, de kände sig kränkta och klädde sig i tjocka kläder och svettades på lektionerna för att slippa blickarna.

På en föreläsning en vecka senare pekade läraren ut de två studenterna för alla i salen. Han sa att de anklagat honom för att ta på dem, att han känt skam och förnedring och var utpekad som snuskgubbe. Han sa att han brukar röra vid folk han pratar med, både män och kvinnor, utan att mena något sexuellt.

Det hela slutade med att andra elever tröstade läraren och vände sig emot de två kvinnliga studenter som anmält honom.

I universitetets utredning medger läraren att han ville ge igen, att studenterna skulle få känna samma obehag som han själv upplevde när han blev anmäld.

Enligt universitetet agerade läraren oacceptabelt. Det var att betrakta som en repressalie som är förbjuden. Som disciplinstraff har läraren senare fått en erinran.

De två studenterna tog händelsen hårt och har begärt skadestånd.

Det här är första gången det blir rättssak av förbudet mot repressalier i lagen om lika behandling i högskolan, som kom år 2002 och som ersattes av den nya lagen mot diskriminering vid årsskiftet.

Vilka belopp som studenterna begär vill ingen av parterna säga nu. Diskrimineringsombudsmannen, DO, driver studenternas sak och ett första möte för att nå en förlikning har hållits. Om parterna inte kommer överens kan DO stämma universitetet vid domstol.  

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".