Världsbanken kritiseras för energilån

Världsbanken får hård kritik för sina lån till fossil energi i en ny rapport från miljöorganisationen Bank Information Center. Trots att Världsbanken lovar att hjälpa u-länder till ett hållbart energisystem så lånar banken ut flera gånger mer till kol, olja och gas, enligt rapporten.

Världsbanken nuvarande lånepolicy gör att fattiga länder får svårare att skaffa ett hållbart energisystem framöver, hävdar Heike Mainhardt på miljöorganisationen Bank Information Center i Washington.

Bank Information Center är en frivilligorganisation som granskar att Världsbanken verkar för rättvisa och hållbar utveckling.

Den nya rapporten visar att Världsbanken under de senaste tre åren visserligen ökat sina satsningar kraftigt till förnyelsebara energislag som sol, vind, vatten och bioenergi, men att lånen till kol, gas och olja också ökat och är fem gånger större. Detta trots Världsbankens tal om att bli en klimatbank.

Heike Mainhardt tar som exempel Tata Ultra Mega kolkraftverket i Gujarat i Indien som Världsbanken gett miljardlån och som när det står klart 2012 beräknas bli världens femte största koldioxidutsläppande kraftverk.

Men Warren Evans som är miljöchef på Världsbanken i Washington försvarar bankens lån till fossilenergi med att det finns 1,6 miljarder människor som saknar el. Många fattiga länder måste få använda billig fossil energi, vi kan inte ställa större krav på dem än på länder i väst, menar han.

Johan Bergendorff, P1 Vetenskapsradion Klotet
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".