Osäker framtid för Somalias parlament

Somalias parlamentsledamöter har samlats för att välja nytt parlament och presidedent. Men också radikala grupper måste bjudas in, anser en internationell analysgrupp.

Efter att Etiopien dragit tillbaka sina trupper från Somalia råder ett säkerhetsvakum. Radikala islamister har utnyttjat det och intagit parlamentsstaden Baidoa, samtidigt möts Somalias parlamentsledamöter i grannlandet Djibouti för att välja en ny president och ett nytt parlament.

Men även de med de tyngsta vapnen som kontrollerar de största områdena i Somalia idag, måste bjudas in till förhandlingsbordet. Annars är det risk för att fredsprocessen går om intet, säger Rashid Abdi från analysgruppen International Crisis Group. 

I det nya parlamentet, med hela 540 ledamöter, kommer företrädare för civilsamhället men också för moderata islamister i grupperingen ARS, Alliansen för Somalias nya befrielse, att ingå.  

Alliansens ledare, liksom ett par av Somalias tidigare premiärministrar, är kandidater till presidentposten.

Allt detta ses som ljuspunkter och inger hopp om förändring för många somalier. Men frågan är var det nyvalda parlamentet ska sitta i framtiden. För samtidigt har en av den islamistiska röreslen al-Shaababs många grupperingar intagit parlamentsstaden Baidoa och infört stränga islamska sharialagar där. 

USA har stämplat al-Shaabab som terroriströrelse. Rashid Abdi från analysgruppen International Crisis Group menar att det är dags för islamisterna att bekänna färg och berätta vad de står för.  

En motreaktion mot den radikala al-shaababrörelsen har börjat skönjas, och en diskussion pågår om vilken sorts islam Somalia ska ha. 

Mer moderata islamister vill också ha ett ord med i laget, säger Rashid Abdi från International Crisis Group. 

Margareta Svensson, Pretoria
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".