Presidenten på promenad utanför Vita huset. Foto: Charles Dharapak/Scanpix

Obama vill ha stöd för stimulanspaket

USA:s kongress väntas på onsdagen debattera förslaget till stimulanspaket för ekonomin. Den nye presidenten Barack Obama försöker nu få så brett politiskt stöd som möjligt för att förslaget ska kunna klubbas igenom snabbt.

Dagligen kommer nya varsel om uppsägningar, jobbstatistiken talar sitt tydliga språk. Och president Barack Obama vill fortast möjligt driva igenom sina ekonomiska stimulansförslag i kongressen.

– Det amerikanska folket förväntar sig att vi agerar snabbt, sa Obama i en kort paus mellan sina olika möten med kongressledamöter på tisdagskvällen.

Stimulanspaketet värt 825 miljarder dollar innehåller en kombination av skattesänkningar och satsningar på bland annat infrastruktur. Förslaget ska kunna skapa tre miljoner arbetstillfällen.

Demokraterna, som är i majoritet i kongressen, har redan gett klartecken för förslaget. Men Obama vill ändå ha ett bredare politiskt stöd för att göra överenskommelsen så stabil som möjligt, och nu för han intensiva samtal med republikanerna.

– Jag hoppas att vi kan lägga partipolitiken åt sidan, och koncentrera oss på att lösa krisen, sa Obama.

Republikanerna har tidigare haft invändningar, och vill minska de statliga jobbsatsningarna i förslaget och i stället öka skattelättnaderna.

Men efter mötet med Obama på tisdagskvällen så var tonen mildare än förut.

– Vi har goda utsikter att enas, sa republikanernas gruppledare John Boehner. Både demokrater och republikaner är överens om att vi måste göra något för att blåsa liv i ekonomin och skapa nya jobb.      

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".