IMF sänker prognos för världsekonomin

Världsekonomin går ännu sämre än vad tidigare prognoser visat. 2009 blir den svagaste tillväxten sedan andra världskriget. Det säger den Internationella valutfonden IMF i en ny dyster rapport.

Internationella valutafonden, IMF, målar upp en nattsvart bild av världsekonomin i sin nya konjunkturprognos. Vi står inför en djup lågkonjunktur konstaterat IMF som nu kraftigt sänker prognosen för tillväxten 2009.

IMF tror nu på en ekonomisk tillväxt på 0,5 procent i år, globalt sett. Det skulle isåfall bli den svagaste tillväxten under efterkrigstiden.

Så sent som i november såg prognosen betydligt ljusare ut, då trodde valutafonden på en tillväxt på 2,2 procent för bruttonationalprodukten i år. Men sedan dess har ekonomin fortsatt rasa, och i snabbare takt än väntat.

Prognoserna beskrivs som mycket osäkra och det är också mycket osäkert när ekonomin återhämtar sig.

IMF räknar med en ekonomisk ljusning under 2010, men hur snabb återhämtningen blir, beror mycket på vad politikerna gör.

Valutafonden konstaterar i sin prognos att de politiska åtgärderna hittills har varit omfattande, men inte tillräckliga för att stabilisera finansmarknaden.

En dyster prognos om arbetslösheten i världen kom också på onsdagen från Internationella arbetsorganisationen, ILO.

Redan innan det här året är slut kan det handla om 50 miljoner förlorade jobb på grund av den finansiella och ekonomiska härdsmältan i världen, skriver ILO i sin nya rapport.

Ginna Lindberg Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".