Christer van der Kwast.

Saab-bolag i sydafrikansk mututredning

Ett av Saabs dotterbolag, Sanip, ingår i utredningen om mutmisstankarna i samband med försäljningen av Jasplan till Sydafrika för nio år sedan. Uppgiften som blivit offentlig genom en sydafrikansk utredning intresserar överåklagare Christer van der Kwast.

– Det är av intresse för mig eftersom det är kopplat formellt till Saab-koncernen. Och att betalningar av den här arten vi talar om i utredningen misstänks ha gått genom Sanip just, säger Christer van der Kwast.

Bolaget Sanip helägs av Saab Aerospace och blev synat efter att sydafrikanska utredare funnit transaktioner mellan bolaget och den som var rådgivare till landets försvarsminister när vapenaffären ägde rum 1999. Det skriver Dagens Nyheter.

Det var då Sydafrika köpte 28 Jas Gripen och flera andra flygplan av Saabs partner British Aerospace. Och det nya spåret med bolaget Sanip handlar om att agenter från bolaget misstänks ha använt stora summor pengar för att muta viktiga beslutsfattare, säger Christer van der Kwast:

– Vad som utreds är ett antal betalningar i storleksordningen åtskilliga hundra miljoner till ett antal konsulter som varit kopplade till försäljningen av bland annat Jas Gripen i Sydafrika.

Men enligt Saab som äger Sanip är det partnern British Aerospace som har det praktiska ansvaret för bolaget. Och på Saabkoncernen känner man inte till några av de aktuella betalningarna, säger deras presschef Ulrika Fager:

– Vi anser inte att det begåtts några olagligheter. Och vi känner inte till att det skulle ha funnits några transaktioner eller några betalningar kopplade till oss över huvud taget. Mutor och korruption är inte accepterat hos Saab, det är inte vårat arbetssätt, inte så vi jobbar.

Det faktiska ansvarsförhållandet mellan Saab och British Aerospace är något som överåklagaren också tittar på och inte kommenterar närmare i nuläget. Men eftersom följderna av affären pågår fortfarande kommer det dröja innan utredningen är klar om den blir det, säger Christer van der Kwast:

– Det här sträcker sig ju över tidsspannet 2012, 2014, någonstans innan leverans och allting är i hamn. Så det är ett väldigt långt tidsspann vi ska överblicka i utredningen och många komplicerade sammanhang.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".