Patienters säkerhet äventyras av dåligt kontrollerade hyrläkare enligt Socialstyrelsen. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
Socialstyrelsen:

Kontrollen av hyrläkare för dålig

Landstingens sätt att hantera hyrläkare är ett hot mot patientsäkerheten. I en kritisk rapport från Socialstyrelsen konstateras att det i många fall är oklart vem som kontrollerar hyrläkarens identitet, legitimation och om de har anmärkningar på sig sedan tidigare.

Bara tre av 26 tillfrågade vårdcentraler uppgav att de kontrollerar hyrläkarens identitet.

Landstingen har för dålig kontroll på de hyrläkare de anställer och remisser trillar mellan stolarna. Det konstaterar Socialstyrelsen i en kritisk rapport efter att ha granskat tre landsting i södra Sverige. Och det här går ut över patienterna, säger Kerstin Palmér, byrådirektör på Socialstyrelsen.

– Har man inte kontroll på vad det är för en person som kommer och kontroll på att man har fungerande system så blir det ju missar i hanteringen av patienter. Det kan bli felaktiga bedömningar, säger Kerstin Palmér, byrådirektör på Socialstyrelsen

Landstingens sätt att hantera hyrläkare har så stora brister att det kan gå ut över patienterna. Det visar Socialstyrelsens granskning av 26 vårdcentraler i Jönköpings, Östergötlands och Kalmar län.

Vårdcentralerna har inte tillräcklig koll på vem det är man anställer, vilket kan leda till att man tar in direkt olämpliga läkare. Något som vårdcentralerna också har erfarenhet av.

22 av 26 besökta vårdcentraler uppgav att de haft en eller flera direkt olämpliga hyrläkare anställda, berättar Kerstin Palmér på Socialstyrelsen.

– Vi vet ju att det finns olämpliga hyrläkare eftersom vi också fått Lex Maria-anmälningar, säger Kerstin Palmér. 

Men det här är inte de enda bristerna. Remissvar och uppföljning riskerar alltså att trilla mellan stolarna och det kan få förödande konsekvenser för patienterna.

– Det här kan ju leda till att man får ett sämre läge som patient i tillfrisknandet.

Man kan avlida helt enkelt?

– Ja, i förlängningen så kan man ju göra det, säger Kerstin Palmér.

Det moderata landstingsrådet i Jönköpings läns landsting säger att han inte känner igen bilden socialstyrelsen ger, men säger att man nu ska se över rutinerna.

– Riktigt så uppfattar ju jag inte att det förhåller sig. Vi har ju rätt så bra kontroll över vilka bemanningsföretag till exempel som vi utnyttjar i det här sammanhanget. Vi får väl titta lite närmare på detta och där det brister tycker jag att vi ska rätta till naturligtvis, säger Peranders Johansson, moderat landstingsråd i Jönköping.

Peter Jernberg, SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".