Alla måste bidra i EU:s koldioxidplan

EU-kommissionen la på onsdagen fram sina konkreta förslag om hur de miljöförstörande utsläppen ska minskas. Till år 2020 ska utsläppen ner med 30 procent.

Kyotoprotokollet ska ju ersättas med något annat, paketet knådas och knådas och ska förhoppningsvis få tejp och snören så att allt blir klart till det stora miljömötet i Köpenhamn i december.

Paketet kan nog beskrivas som ganska hårt, för kraven är tuffa.

Kommissionen sa på onsdagen att de utvecklade länderna måste minska sina utsläpp rejält, de ska ned till en tredjedel av vad de var år 1990. Och det ska gå ganska fort, kraven ska vara uppfyllda senast år 2020.

Men för att miljön ska kunna förbättras så räcker det inte med att de rika minskar sina utsläpp, också fattigare länder måste bidra, enligt kommissionen. På dem blir dock kraven lägre och de ska också få pengar av den industrialiserade världen för att göra minskningen möjlig.

Ytterligare ett sätt att minska utsläppen är, enligt kommissionens förslag, att inrätta en global marknad för koldioxidutsläpp. På samma sätt som det idag handlas med rätten att göra andra miljöfarliga utsläpp vill kommissionen ha utsläppstak och möjlighet att köpa rätt att släppa ut koldioxid av andra. På sikt hoppas kommissionen att sån handel ska omfatta hela världen.

Det övergripande syftet är att hålla temperaturökningarna under två grader.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".