El från Baltikum ska gynna ekonomin

På onsdagen la EU-kommissionen fram sitt förslag om hur EU:s ekonomi ska stimuleras i den svåra lågkonjunkturen. För svensk del innebär satsningen bland annat elektricitet från Baltikum.

EU hoppas att slå flera flugor i en smäll. Flugorna heter säkrare leveranser av energi. Och pengar som stimulerar de tröga ekonomierna i unionen.

Förslaget är resultatet av ett toppmöte mellan unionens regeringschefer i december. De bestämde då att unionen ska satsa fem miljarder euro. En del av pengarna går till bättre bredband i fattiga regioner inom EU.

Men EU vill också utnyttja tillfället till att förbättra försörjningen av energi.

För Sverige betyder paketet att EU satsar pengar på en elkabel till Baltikum. Men frågan är inte okomplicerad. Lettland och Litauen har inte gjort upp om vilket land som ska stå för förbindelsen och det finns oro för att det här kommer att dra ut på tiden.

Förutom elektricitet ska svensk energi också säkras genom bland annat vindkraft och gas från Polen, allt enligt kommissionens förslag idag.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".