Behandling av fånge utreds internt

En 25-årig man som har suttit i förvar på Hällbyanstalten i väntan på utvisning misstänks ha utsatts för felaktig behandling av fängelsets personal. Under perioder har han suttit isolerad med hand- och midjefängsel och varit försedd med vuxenblöja.

Personalen ska också ha trätt ett örngott över huvudet på honom säger Anne-Marie Dahlgren, Kriminalvårdens informationschef.

– Han har varit kraftigt utagerande. I sådana situationer har vi möjligheten att använda vissa tvångsmedel.

Men blir en människa lugnare av att ta på sig en huva?

– Det finns situationer där man måste skydda både den som är intagen och vår personal, säger Anne-Marie Dahlgren.

Det var i samband med att den 25-årige mannen skulle föras till Libyens ambassad som personalen trädde ett örngott över huvudet på mannen inför den flera timmar långa bilresan, för att han inte skulle spotta på personalen. En metod som Anne-Marie Dahlgren först alltså försvarar men sedan säger är förlegad.

Det och hela händelseförloppet är nu föremål för en intern utredning. För frågorna är många om hur personalen hanterade mannen som hade avtjänat ett sex månader långt fängelsestraff och satt i förvar i väntan på utvisning och var i mycket dåligt psykiskt skick.

Varken anstaltsledningen eller personalen vill svara på några frågor om vad som hände de två veckorna på anstalten. Anne-Marie Dahlgren bekräftar att han var isolerad och fastkedjad i perioder, men inte hur länge.

Uppgifterna om att han också varit försedd med blöja vill hon inte kommentera. Och inte heller att han varit i så dåligt skick att han inte var kontaktbar. Och hon kan inte svara på varför personalen inte fick någon hjälp av medicinsk personal att hantera honom.

Christer Zettergren, Röda korsets generalsekreterare välkomnar den interna utredningen.

– Det finns fastslaget i både nationell och internationell rätt att frihetsberövade ska behandlas humant och värdigt. Det finns i europakonventionen ett förbud mot tortyr och förnedrande behandling. Den beskrivning som vi har fått höra räcker för att det här inte stämmer och därför bör utredas.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Lars- Peter Hielle, P3 Nyheter
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".